Sektörel

Çimstone Tezgah mı? Granit Tezgah mı?

Evinizin en çok vakit geçirilen yerlerinden biri olan mutfakları dizayn ederken, en dikkat edilmesi gereken parçalardan biri mutfak tezgahlarıdır. Mutfak tezgahlarının rengi ve modelinin yanı sıra granit mi yoksa çimstone mu olacağına karar vermeniz gereklidir. Karar vermekte zorlananlar granit ve çimstone tezgahlar arasındaki farklara ve benzerliklere göz atarak kolaylıkla karar verebilir. Bu iki mutfak tezgâhı çeşidi; kolay temizlenebilirliği, sağlamlığı, çevresel etkileri ve görünüşü açısından incelenmelidir. Bazı maddelerde granit tezgâh daha iyiyken bazılarında çimstone daha iyidir. Bundan dolayı aralarındaki farkları okuyarak seçim yapmak yine size kalır. Herkesin bir tezgâhtan beklentisi farklı olabilir. Kimi için kolay temizlenmesi, kimi için ise uzun süre dayanıklı olması önem taşır. Bundan dolayı kendi beklentileriniz çerçevesinde granit ve çimstone tezgahlar arasındaki farklara göz atarak karar vermeniz gerekir. Kaya-Mer firması ve deneyimli ekibi olarak size her tezgâh seçeneğinde profesyonel bir hizmet sunmaktayız.

Granit Tezgâh ile Çimstone Tezgâh Arasındaki Farklar

Fiziksel Özellikleri

İlk olarak granit tezgahlardan bahsetmek gerekirse; sert kristal yapılı olan granit magmatik bir kayaçtır. %10-50 arasında kuvars barındıran granit, Feldispat ve plajioklas da içerir. %100 doğal bir malzemedir. Doğadan blok halinde çıkarılan granit, plaka haline getirilerek, uygun boyutlarda kesilir. 2700-2800 kg/m3 yoğunluğa sahip olan granit, çimstonedan daha ağır bir malzeme olarak karşımıza çıkar. Sertlik değeri ise 6-7 aralığında olan granitin erime sıcaklığı ise 1215-1260 ° C’dir. Diğer ana malzemelerden olan çimstone ise kuvars ve polyester reçinelerin karışımından meydana gelmektedir. İçerisindeki kuvars oranı %92-94 oranı arasındadır. Geri kalanı ise bağlayıcı özelliğe sahip olan reçineler, rengi belirlemeye yarayan pigmentler ve polimerlerdir. Çimstone fabrika ortamında belirlenen boyutlarda üretilerek satışa sunulur. 2300kg/m3 yoğunluğa sahip olan çimstone, granite göre daha hafif bir malzemedir. Sertlik değeri ise 7’dir.

Yüzey

Granir ince gözenekli bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı monte edilmeden önce cila atılması ve kullanım sırasında bu cilanın korunması gereklidir. Granit tezgahlar, granitin çerisinde bulunan minerallere göre renk ve desen çeşitliliğine sahip olur. Çimstone ise fabrika ortamında üretildiğinden dolayı gözeneksiz bir tasarıma sahiptir. Renk ve desenleri ise fabrika ortamında kolaylıkla ayarlanabilir. Mutfak tezgâhı üzerinde fazla gözenek bulunmaması sizler için daha avantajlı bir özelliktir. Çünkü gözeneksiz tezgâh, kir ve tozu içine çekmez. Bundan dolayı daha kolay temizlenir ve daha hijyeniktir.

Renk ve Desen Çeşitliliği

Granit minareli 3000’e yakın renk seçeneğine sahiptir. Binlerce yıllık oluşum süreci içerisinden geçen mineral, birden fazla model ve renkle piyasaya sürülür. Tamamen doğal bir oluşum sürecine sahip olan granitlerden yapılan plakaların hiçbiri birbirine benzemez. Bundan dolayı spesifik bir renk desen ya da model seçme imkânınız yoktur. Fabrikada üretilen çimstone ise yapısında bulunan pigmentlere göre renk ve desene sahip olur. Bundan dolayı granite göre daha sınırlı renk ve model seçeneğine sahiptir. Fakat granitte yakalanması zor olan renk, desen ve modeller çimstone tezgahlarda kolaylıkla yakalanabilmektedir. Bundan dolayı sizin özel isteğiniz doğrultusunda renk ve desenleri bulmanız daha mümkündür. Genellikle farklı bir dekorasyon talep edenler genellikle çimstone tezgahlardan tercih ederler. Desenin yanı renk açısından baktığımızda her iki tezgâh modelinde de hemen hemen her renk mevcuttur. Genellikle siyah ya da beyaz renkleri yaygındır.

Fiyat

Granit tezgâh fiyat seçenekleri tercih edeceğiniz renge, modele ve boyuta göre değişiklik gösterir. Dünya üzerinde birçok yerden kolaylıkla granit çıkarılır. Bulunduğunuz bölgeye yakın yerden çıkarılan granitlerin, daha uzak bölgelerden çıkan granitlere göre fiyatı daha uygun olacaktır. Bu sebeple seçim yaparken daha uygun fiyatlı olması adına yakın bölgeden çıkarılan granitleri tercih edebilirsiniz. Çimstone, granite göre biraz daha pahalıdır. Fakat yine granit tezgâhlarda olduğu gibi seçilen modele, renge ve boyuta göre fiyat seçeneklerinde farklılık gözlenir. Fabrika ortamında belli aşamalardan geçerek üretilen tezgâh, bazı ham maddelere ihtiyaç duyar. Bu ham maddeleri karşılamak adına çimstone tezgahların fiyatları biraz daha yüksektir. Fakat dayanıklılığı ve eşsiz tasarımları göz önüne alındığında yine de bütçe dostudur.

Çevresel Etki

Granit, doğal yollar ile çıkarılan bir taştır. Sektörde granitin radon gazı salınımı yaptığı yönünde inanışın tersine, granit yeryüzünden çıkarılıp, tezgâh halini alana kadar çevreye zararlı toksik bir atık oluşturmaz.  Bunun yanı sıra beton, tuğla gibi yapı malzemelerinde radon gazı salınımı granite göre kat ve kat daha fazladır. Size, Kaya-Mer firması olarak %100 doğal granit ile yapılan tezgahlar sunmaktayız. Kuvars taşının büyük oranda rol oynadığı Çimstone tezgahlar ise fabrika ortamında çeşitli makineler yardımı ile üretilir. Kuvars, polyester ve pigment karışımı ile elde edilen tezgâh, fabrika ürünü olmasından dolayı granit tezgâha göre daha fazla atık madde üretir. Fakat Kaya-Mer olarak fabrikamızda ürettiğimiz her çimstone tezgâh için en az atık maddeyi çıkarmaya çalışırız. Bundan dolayı her iki tezgah çeşidini de dilediğiniz gibi tercih edebilirsiniz.

Bakım

Yemek yaparken sıklıkla kullanılan alanlardan olan tezgâhın, sağlık açısından bakımı ve temizliği de bir o kadar önem taşır. Granit tezgâhların yüzeyinin korunması gereklidir. Bundan dolayı tezgâh, montaj edilmeden önce cilalanır. Bu sayede tezgâhın gözenekli yapısı ortadan kaybolur. Fakat granit tezgâhı kullanırken atılan cila hasar görürse, tezgâhın gözenekleri tekrardan açılır. Bundan dolayı tezgâhın temizlerken aşırı asidik ve güçlü temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır. Ayrıca, kahve, şarap, sirke gibi leke bırakan maddelerin uzun süre tezgâhta kalması temizlemeyi de zorlaştırır. Gözeneksiz şekilde tasarlanan Çimstone tezgâh yüzeyleri son derece sıkı bir yapıdadır. Bundan dolayı kiri emmez ve kolay kolay kirlenmez. Aynı zamanda asidik ve güçlü temizlik malzemeleri karşı da dayanıklıdır. Çimstone tezgahların bu yönden kullanımı granitlere göre daha kolaydır.

Sağlam Yapı

Mutfakta sıklıkla kullanılan tezgahların dayanıklılığı, uzun süreli kullanım açısından büyük önem taşımaktadır. Granit tezgâhlar darbeye karşı dayanıklı olsa da çimstone tezgâhlara göre dayanıklılığı daha düşüktür. Darbe dayanımı 1,01 mpa olan granitin yanı sıra Çimstone tezgâhın darbe dayanımı 3 joule’dir. Bu değerlere bakıldığında da görüldüğü üzere çimstone granitten daha fazla dayanıklıdır. Fakat bu durum granit tezgahlarının kötü olduğunu göstermez. Granit tezgahlar da uzun süreli kullanım için uygundur. Sadece çimstone tezgâh seçenekleri biraz daha fazla darbe karşısında direnç gösterir.

Dayanıklılık

Granit, çok uzun süredir hem yapılarda hem de dış kaplamalarda kullanılmış bir malzeme olarak karşımıza çıkar. Özellikle zeminlerde, sütunlarda, hamamlarda ve çoğu güneş gören dış cephelerde kullanılan granit, dış etkenlere karşı dayanıklılığını çok uzun süredir sizlere kanıtlamıştır. Özellikle güneş ışığına karşı aşırı bir direnci olan granitin, renginde solma ya da yapısında yıpranma olmadan uzun yıllar kullanılabilir. Çimstone tezgâhlar ise güneşe karşı dayanıklı olsa da granit tezgâha göre direnci biraz daha düşüktür. Fakat çimstone tezgahlar da belli standalar çerçevesinde fabrikada yapıldığından dolayı Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi’ne sahiptir. Dolayısıyla isteyen kişiler rahatlıkla çimstone tezgahları da tercih edebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir